Clubexperiment #1 - UNIGHTED

20.09.2019 - UZ Leuven Campus Sint-Pieter

Met een reeks clubexperimenten manifesteert Nachtplan de ad hoc activatie van unieke plekken in Leuven en wil het plaats en inhoud koppelen door onbelichte thema’s uit te diepen en te experimenteren met de mogelijkheden ervan op locatie.

Nachtplan nam voor twee dagen het verlaten Sint-Pieters ziekenhuis in en organiseerde hier een expo in het kader van identiteit en een reeks talks en een clubavond ter ere van onderbelichte subculturen. Hierbij werden prominente LGBTQ- ambassadeurs van zo ver als Kazachstan in het verhaal van openheid en diversiteit betrokken.

Het nachtleven dat we vandaag kennen, zou niet bestaan zonder de invloed van nichegroepen die omwille van hun identiteit of politieke overtuiging botsten met de routine van het dagelijkse leven. LGTBQ+, origine en gendergelijkheid verwierven deels op een activistische manier hun bestaansrecht tijdens de nacht en zijn zonder twijfel de roots van onze dansvloer vandaag.

De nacht is dus meer dan een zwarte doos. Het is een comfortzone waar verschillende communities en (minderheids)groepen de kracht, moed en energie vinden om verandering in gang te zetten. Een plek waar iedereen samenkomt en zichzelf kan zijn. Sterker nog: de diversiteit en inclusiviteit van het nachtleven bepaalt mee het DNA van een stad en haar inwoners.

UNIGHTED is daarom het thema van ons eerste clubexperiment. Twee dagen lang vraagt Nachtplan dj’s, kunstenaars en scenografen, om met het thema als rode draad, invulling te geven aan een dag- en nachtprogramma in het oude Sint-Pietersziekenhuis.

We gaan met hen in gesprek en stellen hen de vraag: wat betekent een modewoord als ‘inclusiviteit’ vandaag nog? Kan een plek überhaupt wel inclusief zijn? Of neigen we meer naar unieke plekken in plaats van inclusieve plekken? Hoe zien deze ruimtes er dan uit en op welke manier kan scenografie invloed hebben op het gedrag van haar bezoekers?


Jente Waerzeggers

beeld: Jente Waerzeggers

EXPO

Vrije beweging van identiteit. Voor velen vanzelfsprekend, voor sommige een dagelijkse wrijving met zichzelf of anderen. Brahim Grover Tall & Broeiplaats maakten een selectie van kunstenaars die rond dit thema werken.

TALKS

1) MATI DROME (DMTH, Shivers Antwerpen) + Yannick de Witte (XO) over de waarden en normen van de hedendaagse dansvloer & de bijdrage van de LGBTQ+ gemeenschap hiertoe.

2) Dj Dysfunkshunal (Leuven) en DVTCH NORRIS (Antwerpen) over hiphop als levensstijl, als cultuur, als stem, als representatie van (minderheids)groepen die door middel van muziek de kans vonden om maatschappelijke verandering in gang te zetten.

3) Nazira - dj (ZVUK, Room 4 Resistance) + Arnaud De Wolf (Club Efemeer) + Jesse Donkor (Penelope, Horst) over safer spaces in de nacht. Wat betekent dit modewoord vandaag nog? En kan de ruimtelijke vormgeving van een club het gedrag van haar bezoekers beïnvloeden om die safer space te creëren?

4) Curatoren Brahim Grover Tall en Ann-sophie Tollet (Broeiplaats) cureerde de expo rond het thema UNIGHTED. Op vrijdag gaan ze in gesprek met elkaar over identiteit, activisme en de uiting ervan in kunst. Jonas Rutgeers, professor aan de KU Leuven zal deze talk modereren.


CLUBNACHT
Nazira - dj (ZVUK, Room 4 Resistance, Kazachstan)
+
Timmerman (SPEK, Paradise City Festival, Gent)
+
Victor & jul1usk9 (Nachtplan dj's)

Club scenografie door Club Efemeer

AFBRAAK

We bevuilden een laatste keer de tegels van dit iconische gebouw. Dit gebouw werd in 2020 afgebroken.

75594303_556386348510947_3860570781809377280_o.jpg